Warming-Up

Goede warming-up van groot belang

Zorg ervoor dat je lijf klaar is voor het golfen, in koude omstandigheden is een goede warming-up nog belangrijker om te zorgen voor meer spelplezier, minder blessures, kortom een fijn rondje golf. Dit moet wel allemaal makkelijk en soepel lukken, pijntjes zijn hierbij niet gewenst.

Vergeet hierbij niet om je grote spieren te gebruiken, sta een aantal keren achter elkaar op en ga weer zitten, een goede manier om je totale bloedcirculatie aan te sporen. Gebruik een lang ijzer voor je balans en zwaai je benen en heupen goed los, en meerdere richtingen, (Herhaal 8-10 keer per been).

Draai een aantal keren je romp los en warm, met gestrekte armen (evt. houd je er een stok tussen), begin rechtopstaand en neem langzaam meer de golfhouding aan. (Herhaal 8-10 keer)

Neem onderstaande positie in en probeer in balans te blijven, als dat goed lukt maak je er een draaibeweging bij, draai naar beide kanten zo ver als lukt, houdt wel je balans, (herhaal 2-3 keer naar elke kant)

Je lichaam moet nu aardig opgewarmd zijn, warm houden is nu het devies.

Trek passende kleding aan, kleed je in laagjes, denk hierbij aan thermokleding, mutsen en handschoenen/wanten. Let er hierbij op dat je kleding je beweeglijkheid niet te zeer beperkt, er is tegenwoordig veel functionele nauwsluitende flexibele thermokleding te krijgen. Kleed jezelf in laagjes zodat je makkelijk wat kan aan en uittrekken wanneer de omstandigheden dit vragen.

Het warm houden van je handen tussen 2 slagen door is heel belangrijk is heel belangrijk. Als je handen koud worden verlies je het gevoel en dat is funest voor je spel. Neem hiervoor een paar wanten mee die je gemakkelijk kan aan en uittrekken, vaak zonder je golfhandschoen uit te hoeven doen, wintergolfhandschoenen kunnen ook een goed alternatief zijn.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om voeten en handenwarmers te gebruiken, let er, zeker als je een wedstrijd speelt, hierbij wel op dat je de golfbal niet bij zo’n handwarmer in je broekzak mag stoppen, dit is tegen de regels en mag niet.

Zorg er als laatste voor dat je voeten niet koud (en nat) kunnen worden. In het algemeen zijn golfschoenen waterdicht, Thermosokken (of een extra paar) is geen overbodige luxe. Er zijn natuurlijk ook golfschoenen te krijgen die er speciaal voor gemaakt zijn om in winterse omstandigheden te dragen.

Loop tijdens je winterse rondje, zorg ervoor dat je speeltempo hoog ligt, gewoon goed doorspelen help erbij om warm te blijven. Zorg voor de nodige brandstof, neem een warm drankje mee de baan in. Maak na 9 holes een welverdiende tussenstop in het clubhuis om even op te warmen en de inwendige mens te verzorgen, een warme chocomel of kopje thee, al dan niet met iets zoets, is op deze dagen geen overbodige luxe. Realiseer je dat een ‘hartverwarmertje’ met alcohol lekker is, maar niet bijdraagt aan het warmhouden tijdens het spelen. Na het spel, voor de haard, is natuurlijk een ander verhaal.

 

warming-up
warming-up2

Ander nieuws

Herenochtend 13 juni 2024

Herenochtend 12e Competitie wedstrijd 13 juni 2024 Het is vandaag duidelijk te zien dat Louis…

Herenochtend Solarisbaan 6 juni 2024

Met slechts 26 deelnemers werd vandaag de Solarisbaan gespeeld. Gelukkig waren de omstandigheden goed en…

Matchplay 2024 standen per 23 mei 2024 categorie 1

Hierbij de standen matchplay 2024 per 23 mei.             Aantal…